De achtertuin van jouw dromen

Jij wil je achtertuin veranderen, maar hebt eigenlijk geen idee hoe of waarmee, of überhaupt waarom. Je weet alleen maar dat je tuin anders moet én dat jij degene bent die het moet gaan doen. Dat klinkt misschien als een ontzettend dilemma, maar dat hoeft het niet te zijn. Het staat of valt niet met een tuinset kopen of een nieuw tuinkleed, al kunnen die dingen allemaal helpen. Maar laten we eerst wat groter gaan denken; twee vragen.

Wat vind ik mooi? 

Allereerst is het belangrijk om te weten wat jij mooi vindt. Natuurlijk is dat in het hele leven fijn, maar ik heb het nu even over je tuin. Ga even bij jezelf na; ‘wat voor soort tuinen vind ik mooi?’. Als je totaal geen idee hebt, lees dan nog maar even verder. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten tuinen. Door de mensengeschiedenis heen hebben we onze tuinen behandeld als een stukje kunst, of als een plekje om heerlijk in te relaxen. Je hebt bijvoorbeeld de mediterraanse tuin; die gaat over warme kleuren en materialen en is bedoeld om veel mensen te kunnen ontvangen. Daar hangen lampionnen, staan planten in potten en is de vloer van steen, wat lekker opwarmt in de zon. Je kan ook meer de Britse kant op gaan. Een Britse tuin gaat over de natuur, en het gevoel dat je je midden in de natuur bevindt zonder je achtertuin te verlaten. Denk aan; wilde bloemen, weelderige struiken en grindpaden met hier en daar misschien een mooi wit beeld. Een buste, bijvoorbeeld.

Wat wil ik graag? 

Dat zijn maar twee voorbeelden uit honderd verschillende soorten tuinen. Je hebt tuinen die er meer uitzien als moderne kunst, met allerlei symmetrische kleinere riviertjes, maar je hebt ook tuinen die heel praktisch zijn en gewoon een gazon hebben met een mooie ligstoel (en misschien een zwembad). Dat brengt me ook bij de tweede vraag: wat wil jij met je tuin? Dan bedoel ik nog minder sferisch deze keer, en meer praktisch: hoe wil jij je tuin gebruiken? Wil je er lekker in kunnen ontspannen; wil je er kunnen sporten? Misschien moet er dus plek zijn voor een sportapparaat, of wil je dat je tuin alleen maar esthetisch is? Dan zit je dus eigenlijk helemaal niet graag buiten. Dat zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je de nieuwe tuinset kopen of dat nieuwe tuin kleed aanschaft. 

 

Kortom, je tuin vernieuwen hoeft dus helemaal niet zo spannend te zijn. Als je jezelf vraagt wat je mooier vindt en wat het praktisch nut ervan moet zijn, kom je echt een heel eind. Dus, veel succes, en koop dat nieuwe tuin kleed!