Kat verzorgen? Zo pak je dat aan!

Als je een kat in huis wilt halen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je moet bijvoorbeeld weten welke inentingen een kat nodig heeft, welke soort voeding hij of zij gewend is en wat voor leefomgeving de kat nodig heeft. Ook is het belangrijk om te weten hoe je een kat moet verzorgen en opvoeden. In dit blog geven we je daarom tips over het verzorgen van katten, zodat je je nieuwe huisgenootje optimaal kan verwelkomen!

Inentingen

De inentingen die een kat nodig heeft, hangt af van het ras en de leeftijd van de kat. Over het algemeen moet een kat jaarlijks drie keer worden geënt tegen de kattenpest, de kattenziekte en de noodzakelijke driewegenting. Ook is het aan te raden om de kat te laten chippen, zodat je kat makkelijk te traceren is als hij of zij een keer wegloopt. Heeft je kat last van wormen? Je kat ontwormen is dan noodzakelijk.

Voeding van je kat

Wat betreft voeding is het belangrijk om te kijken naar de voedingsbehoefte van de kat. Katten zijn carnivoren en hebben dus vlees nodig om gezond te blijven. Er zijn veel verschillende soorten kattenvoer op de markt, dus het is aan te raden om een voedingsdeskundige te raadplegen om te kijken welk voer het beste is voor jouw kat. 

Leefomgeving

Naast de juiste voeding is ook een geschikte leefomgeving voor je kat belangrijk. Katten zijn namelijk erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. Zorg er daarom voor dat de temperatuur in huis niet te hoog of te laag is en dat je kat altijd toegang heeft tot schoon water. Ook is het belangrijk om genoeg krabpalen in huis te hebben, zodat je kat zijn of haar nagels kan slijpen.

Gezonde levenstijl voor je kat

Om je kat gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan je kat namelijk controleren op onder andere wormen en vlooien. Ook kan de dierenarts je adviseren over het vaccineren van je kat.

Opvoeding

De opvoeding van je kat is erg belangrijk. Kittens moeten bijvoorbeeld leren dat bijten en krabben niet oké is. Dit kun je doen door ze te verwennen wanneer ze zich gedragen hebben en ze te negeren wanneer ze bijten of krabben. Ook is het belangrijk om je kat te laten wennen aan aanrakingen, zodat hij of zij later makkelijker te verzorgen is.

De juiste spullen

Om je kat optimaal te verzorgen, heb je een aantal spullen nodig. Zo heb je bijvoorbeeld kattenbakvulling, krabpalen, kattenvoer en een kattenbak nodig. Ook is het aan te raden om een dierenarts in de buurt te hebben, zodat je kat makkelijk geholpen kan worden als hij of zij ziek wordt.