De oude micro-usb’s worden langzaam allemaal vervangen door usb c. Een ander uiterlijk is niet het enige verschil tussen deze twee kabels, want een usb c is namelijk veel krachtiger. Deze aansluiting heeft nieuwe functies, zoals het verzenden van video en audio. Dit maakt het onder andere mogelijk om de usb c te gebruiken als HDMI-kabel. De nieuwste laptops en computers zijn tegenwoordig uitgerust met een usb c-port. De oudere, dikkere ports zijn hierdoor niet meer nodig. Om echter gebruik te kunnen maken van alle functionaliteiten van de usb c-port, heb je wel een een usb c adapter nodig.  

Wat kun je met een usb c adapter?

Met een usb c adapter zet je de port om naar een ander signaal. Dit is handig als je te weinig poorten in je pc of laptop hebt. Als je bijvoorbeeld een HDMI aansluiting nodig hebt, dan kun je met de adapter eenvoudig de usb c-port hiernaar omzetten. Deze adapters zijn klein en van goede kwaliteit waardoor ze nog lang mee kunnen. Ze worden voornamelijk voor zakelijke doeleinden gebruikt, als je bijvoorbeeld op locatie een presentatie moet houden. Toch zijn de adapters ook erg praktisch voor eigen gebruik, voornamelijk als je van veel gadgets gebruik maakt. 

Welke usb c adapters bestaan er?

Er zijn veel verschillende soorten usb c adapters. Als je er dus eentje gaat aanschaffen, zorg dat de aansluiting overeenkomt met wat je zoekt. Zoals hierboven al werd genoemd heb je dus de usb c to HDMI adapter, waarmee je dus een extern beeldscherm kunt koppelen aan je laptop. Hierbij kun je ook kiezen voor een VGA adapter als het beeldscherm voorzien is van een VGA-aansluiting. Een andere mogelijkheid is een usb c to DisplayPort, die het mogelijk maakt om een tweede monitor aan je laptop of pc te verbinden. 

Een ander voorbeeld van de adapters is de usb c naar ethernet. Hiermee kun je je laptop verbinden met een LAN-kabel. Sommige laptops missen een netwerkpoort, maar met de adapter heb je dit dus gemakkelijk opgelost. Verder heb je nog een audio usb c adapter om met bedrade oortjes of een koptelefoon naar muziek te luisteren. Deze adapter is niet alleen handig voor je laptop of pc, maar ook voor je mobiel. We zien steeds vaker audio jacks uit laptops en telefoons verdwijnen. Door deze audio adapter aan te schaffen kun je je bedrade koptelefoon blijven gebruiken.